Nadácia podporí Rómov v Kojaticiach, budú si môcť postaviť domy

14.11.2012 Prešov

Bratislava 14. novembra 2012 (TASR) - Rómovia v Kojaticiach si postavia vlastné domy.

V rómskej osade v Kojaticiach v prešovskom okrese býva 138 obyvateľov v nevyhovujúcich podmienkach. Viacerí z nich od budúceho roka dostanú šancu postaviť si vlastné domy.

Nezisková organizácia Člověk v tísni na Slovensku prichádza s novým unikátnym projektom nízkorozpočtového bývania na rozvoj rómskej komunity. Mladí architekti už tento týždeň vytvoria počas štvordňového workshopu v Kojaticiach návrhy domov, ktoré by si ľudia v rómskej osade mohli za vlastné peniaze svojpomocne postaviť.

Niektoré rodiny už vďaka sporiacemu programu začali s odkladaním úspor, aby sa mohli na budúci rok pustiť do stavby prvého domu. Organizácia im pri výstavbe bude poskytovať asistenciu a odbornú pomoc.

Fotogalériu k rómskej osade, ktorá žije v preplnených chatrčiach, nájdete TU.

Architekti budú súťažiť s návrhmi nízkorozpočtových domov

Z pohľadu klientov sa v prvej fáze projekt otvorí sporiacim programom, do ktorého sa budú môcť zapojiť rodiny zaujímajúce sa o skvalitnenie svojho bývania. Počas sporenia budú mať sociálnu asistenciu a absolvujú prípravu domáceho hospodárenia.

V druhej fáze sa rodiny zapojené do programu zapoja do stavby pilotného domu, pri ktorej si osvoja stavebné zručnosti a postupy potrebné na realzáciu ďalších stavieb. Následne budú rodiny realizovať svoje obydlia na základe výsledkov svojho sporiaceho programu s asistenciou organizácie a dobrovoľníkov – študentov architektúry.
 

Vyberte región